Doživi Dalmaciju

Doživi Dalmaciju
Što posjetiti?
star divider

Posjetite srednjovjekovne gradove Dubrovnik i Ston opasane zidinama, predivan otok Mljet i njegov nacionalni park te kuću Marka Pola na Korčuli!

Pelješac
Ston

Dolazite li kopnenim putem na Pelješac, najprije prolazite kroz srednjovjekovni Ston. Impresionirat će vas njegove pet i pol kilometara duge zidine iz 14. stoljeća. Izgrađene su kako bi štitile iznimno vrijednu solanu koja do danas nije mijenjala izgled ni način proizvodnje. Vjerovali ili ne – zidine su najdulje, a solana najstarija u Europi. Dovoljan razlog za posjet Stonu! Kad ste tu, obavezno predahnite u jednom od šarmantnih restorana i svakako kušajte kamenice, najpoznatiju deliciju kristalno čistog Malostonskog zaljeva. Nemojte otići iz mjesta, a da ne razgledate Lapidarij, vanjsku zbirku Arheološkog muzeja Dubrovnik u prizemlju Župnog dvora.

Rodno mjesto Marka Pola
Grad i otok Korčula

Na zapadnoj strani Pelješca pogled puca na prekrasne južnodalmatinske otoke. Ako ste u mjestu Orebić, Korčula se čini na dohvat ruke. Do nje vam treba petnaestak minuta bordom. Posjetite li ovaj grad na istoimenom otoku, nećete požaliti! U Korčuli opasanoj zidinama kuća je Marka Pola, najpoznatijeg svjetskog putnika. Razgledajte gotičko-renesansu katedralu Sv. Marka, gradsku vijećnicu i franjevački samostan iz 15. stoljeća s prekrasnim manastirom na otoku Badija. S Korčule ne smijete otići, a da niste kušali pošip, autohtonu sortu vina koja na ovom otoku daje najbolje rezultate.

Nacionalni park
Mljet

Iz mjesta Prapratno na Pelješcu do Mljeta, jednog od najljepših otoka koje ste vidjeli, treba vam oko 45 minuta vožnje trajektom. Legenda kaže da je Mljet zapravo Homerova Ogigija, prelijepi otok nimfe Kalipso na kojem se Odisej zadržao sedam godina. Sjeverozapadni dio otoka nacionalni je park, poznat po Velikom i Malom jezeru, ambijentalnim naseljima, prekrasnim uvalama i plažama od kojih je najljepša u Polačama, uvali zaštićenoj brojnim otočićima.

Grad pod zaštitom UNESCO-a
Dubrovnik

S pravom ga smatraju jednim od najljepših gradova na svijetu. Srednjovjekovni Dubrovnik, grad pod zaštitom UNESCO-a, magično privlači turiste i filmaše. Njegove kamene ulice idealne su kulise za svjetske produkcije među kojima je najpoznatija planetarno popularna serija Igra prijestolja i film Ratovi zvijezda. Oduševit će vas gradske zidine s tvrđavama, veličanstveni Stradun, šarmantni restorani i cafe barovi. Jednostavno odličan izbor za izlet! Od mjesta Orebić udaljen je osamdesetak kilometara ili sat vremena vožnje.